4 Nisan 2012 Çarşamba


SULTAN AHMET CAMİ




     Sultan Ahmet Cami 1609-1916 yılları arasında Sultan 1.ahmet tarafından  mimar sedefkar mehmet ağa ya yaptırılmıştır. cami  mavi,yeşil iznik çinileri ile bezendiği  ve yarım ve tam kubbeleri  mavi ağırlıklı olduğu için  yabancılar tarafından mavi cami(blue mousque) diye adlandırılır.kısaca Sultan Ahmet cami gerek mimari yapısı gerek tarihi yapısı ile istanbul'a yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken eşsiz bir tarihi eserdir.

AYASOFYA






















    Ayasofya  532-537 yılları arasında bizans imparatoru 1.justinyen tarafından kilise olarak yaptırılmıştır. Osmanlı imparatorluğunun 1453 yılında istanbulun fethinin ardından camiye dönüştürülmüştür. 1566-1574 tarihleri arasında  Osmalı baş mimarı mimar Sinan tarafından restore ederek Osmanlı mimarisini Ayasofya uygulayarak 4 minareli bir cami haline getirmiştir. 24 kasım 1934 tarihinde M.Kemal Atatürk'ün isteği üzerine  Ayasofya müzeye dönüştürülmüştür. zaten İstanbula gelen turistlerin en çok ziyaret edilen yeri olan Ayasofya Bizans ve Osmanlı kültürünün harmanlandığı kesinlikle gezilmesi gereken bir yerdir.







GALATA KULESI







    Fetih`e kadar iki yüz yili askin bir süre boyunca hemen hemen bagimsiz bir Ceneviz sömürge kenti olan Galata`nin birkaç kez büyütülen kentsel savunma sistemindeki yirmi dört kuleden ayakta kalabilen tek ve en anitsal olani bu kuledir.

      
      1350`de II.Murad‘in destek ve yardimi ile yapimi tamamlanabilen Kule Osmanli döneminde birkaç kez biçim degistirmistir. Günümüzde ise 1830`larda aldigi biçimle korunulmaya çalisilmaktadir.1960`li yillarin ortasinda yaptirilan çok kapsamli bir restorasyonla Kule çagdaslastirilmistir. 2000`li yillara girilirken Kule`nin bir kez daha yenilenmistir.
























1 yorum: